FENNTARTHATÓSÁG A fentről jövő energia

A fentről jövő energia

Napelemek a raktárépületeken

A napenergia hívei évek óta hirdetik az egyébként kihasználatlan raktár- és kereskedelmi tetőterek hasznosítását. Ez első látásra vonzó, de számos tényezőt figyelembe kell venni.

A megújuló és a szén-dioxid-kibocsátás nélküli energiaforrásokra való törekvés egyre gyorsul, és többféle nyomás hajtja.

 

Először is a szén-dioxid-kibocsátás általános csökkentésére irányuló törekvés, amely különösen megterhelő a feldolgozóipari és logisztikai ágazatok számára, mivel ezek a tevékenységek általában szén-dioxid-intenzívek, vagy legalábbis intenzívebbek, mint például a pénzügyi szolgáltatások.

 

Másodsorban a fogyasztói nyomás következik... A fogyasztók egyre inkább nem csak azt akarják hallani, hogy az általuk vásárolt termékeknek alacsony a környezeti hatása, hanem látni akarják a bizonyítékokat is.

Harmadszor, az energiaköltségek - amelyek a legutóbbi fegyveres konfliktusok óta ugrásszerűen megemelkedtek - bizonyos fokú sürgősséget adtak a helyzetnek. Az energiaellátás biztonsága létfontosságúvá vált; a vállalkozások egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a nem tervezett megszakításokat. A kereslet tovább fog nőni, méghozzá könyörtelenül. Az automatizálás a kereskedelmi épületek energiafogyasztását növeli, a közlekedés villamosítása pedig Európa-szerte fokozza a villamosenergia-hálózatra nehezedő nyomást.

A hagyományos olaj- és gázüzemű energiatermelés drágulása miatt az alternatív energiaforrások kereskedelmi szempontból reálisabbá váltak.

 

Nézzen fel

A szélturbinák a villamosenergia-termelés bevett eszközeivé váltak, és a kereskedelmi létesítményeken már megszokott helyszínné váltak. Egyre nagyobb lelkesedéssel érvelnek amellett, hogy a logisztikai tevékenységeknek még magasabbra kellene emelniük a célt. Az a terület, amely még mindig nagyrészt kihasználatlanul áll a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítása szempontjából, a raktárak teteje.

A raktárépületek nagyon nagy tetőkkel rendelkeznek, amelyeknek elméletileg ideális helyeknek kellene lenniük a napsugárzás energiájának összegyűjtésére és fotovoltaikus (PV) energia előállítására - erre szolgálnak a napelemek. Becslések szerint, Európa villamosenergia-szükségletének akár 25%-át is fedezni lehetne a tetőkön elhelyezett napelemekkel.

 

Alkalmasság ellenőrzése

De nem minden épület alkalmas a napelemes fotovoltaikus rendszerek elhelyezésére, elvégre ezek a szerkezetek nagy súllyal rendelkeznek. A megfelelő helyszín kiválasztása ezért nem mindig egyszerű és magától értetődő folyamat.

 

Adócsökkentés

Megéri-e időt, fáradságot és tőkét fektetni a napelemes rendszer telepítésébe? Ez több tényezőtől függ. Az egyik közvetlen vonzerő Európa számos országában az, hogy a "mérőóra mögött" - azaz nem a hálózatból - termelt villamos energiára nem vonatkozik HÉA, IVA, zöldadó vagy szén-dioxid-adó.

 

A "mérőóra mögötti" termelés vonzereje azonban attól függ, hogy a hálózati villamos energia hogyan kerül felszámításra. Az Egyesült Királyságban a szokásos struktúra egy viszonylag alacsony állandó díj, magas - és ingadozó - egységköltséggel. A kereskedelmi ellátásra jellemző 25 pennys egységdíj mellett a napenergia jelentős megtakarítást jelenthet. A másik véglet Spanyolország, ahol az állandó díjak gyakran magasak, de a fajlagos költségek alacsonyak, ami azt jelenti, hogy a napenergia nem jelent előnyt. Ez nagyban magyarázza, hogy Európa egyik legnaposabb országában miért nincsenek napelemekkel fedve az épületek teteje.

 

Fény és energia

A napelemeket az általuk ideális körülmények között termelhető energia mennyisége alapján értékelik. Franciaország középső részén, Németország déli részén, Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában körülbelül öt négyzetméternyi panel évente 1100-1200 kWh-t termel. Dél-Angliában körülbelül 1000 kWh/év termelhet. Észak-Skóciában és Skandinávia nagy részén 700-800 kWh/év körül lehet ugyanez a teljesítmény.

 

A magasabb szélességi fokokon fekvő országokban, például az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban a napfény kevésbé erős és kevésbé hasznosítható; általában minél északabbra megyünk, annál kevésbé lesz vonzó a napenergia. December mélyén Észak-Finnországban, Svédországban és Norvégiában néhány napig egyáltalán nincs hasznosítható napfény. Észak-Skóciában kevesebb mint hat órát süt a nap, ami azt jelenti, hogy a Sutherlandben tervezett űrrepülőtér valószínűleg nem lesz napenergiával működtethető.

 

Ez nem jelenti azt, hogy a napenergiát a magasabb szélességi körökön el kellene vetni. A GLP Európa-szerte 700 megawatt (MW) beépített napenergia-kapacitással rendelkezik, ami nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvéséhez. A gyakorlatban az üzleti szempontok a hálózati áram költségeitől függnek, akár egyetlen épület esetében is.

Spanyolországban, Dél-Olaszországban és Görögországban valószínűleg magasabb termelési szintet kínálnak majd a napelemek, Törökországban és a Közel-Keleten pedig még magasabbat. Észak-Afrika és a Közel-Kelet esetében azonban azt is figyelembe kell venni, hogy - paradox módon - a napelemek hatékonysága csökken, ha a hőmérséklet 40⁰C fölé emelkedik. Ez nem viszi le a hatékonyságot a sötét északi éghajlatok szintjére, de jelentősen csökkentheti hatékonyságukat. Lehet, hogy a jövőben az új napelem-anyagok javítani fogják a hatékonyságot, és szélesebb hőmérsékleti és fényviszonyok között is lehetővé teszik a csúcsteljesítmény nagyobb tartományát.

 

A szükségnek egyeznie kell a technológiával

A potenciális felhasználóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy milyen energiaigényük van. Az irodák és a kis igényű berendezések - beleértve a fűtést, a szellőzést és a légkondicionálást - szükségleteik nagy részét napelemes rendszerből fedezhetik, akárcsak az állandó energiaigényű felhasználás, például a nyomtatás, a hűtőházak vagy az adatközpontok. Nem valószínű azonban, hogy nagyon hasznos lenne az olyan alkalmazásokban, ahol az igény jelentősen ingadozik, mint például az elektromos járművek flottájának gyorstöltése, hacsak nem áll rendelkezésre némi energiatárolási képesség is, hogy a napenergia-termelés "pufferelje" az igényt. (Az energiatárolás fontos szempont, ha egy telephely önellátó és a hálózattól elkülönült akar lenni).

A helyszíni energiahálózatnak megfelelő méretűnek és rendeltetésűnek kell lennie. Lesznek olyan igények, amelyeket csak a hálózatból lehet kielégíteni. Egy szeles területen, ahol nagy a sötétség - mint az északi helyszíneken -, a hálózati áram kiegészítéseként nagyobb mértékben támaszkodnának a szélre.

 

Nincs egyetlen válasz az égető kérdésre: nekem való-e? Attól függ. De rengeteg olyan forrás áll rendelkezésre, amely segít Önnek jobban megítélni, hogy az épülete megtérül-e a beruházása, és milyen gyorsan. Nem csak az energiáról van szó: a szénlábnyomról és az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzási) teljesítményről is. Az árnyomás, az ingadozó kínálat és az épületek EPC (energiateljesítményre vonatkozó tanúsítvány) minősítésének javítására irányuló jogalkotási nyomás azt jelenti, hogy érdemes megvizsgálni a lehetőségeket, hogy segítsen meghatározni a legjobb megközelítéseket.

További hírek

Hírlevél