HOGYAN BIRKÓZNAK MEG A NEHÉZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZTI HALÁSZATTAl A TARGONCÁK

HOGYAN BIRKÓZNAK MEG A NEHÉZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZTI HALÁSZATTAl A TARGONCÁK

Ha van egy olyan berendezés, amely mindenhol megtalálható, akkor az a megbízható targonca. De nem minden targonca olyan szerencsés, hogy meleg és barátságos környezetben dolgozzon. Ma az anyagmozgató berendezések számára legellenségesebb körülmények közül néhányat vizsgálunk meg: a halászati iparban. Megvizsgáljuk, mit tehetnek a beszállítók és a targoncák felhasználói a targoncák meghibásodásának megelőzése és a targoncák idő előtti elöregedése elleni védelem érdekében ezen zord körülmények között.

Európa-szerte a halászati ágazatnak - a nagy haltermelőktől a helyi halpiaci beszállítókig - nehéz piaci helyzetekkel kellett megküzdenie. Egyre több szabályozásnak kell megfelelni, például a körülhatárolt kvóták, a halászati területek és a tengeren töltött maximális napok tekintetében. A fogyasztók és a kormányok részéről egyaránt egyre nagyobb a nyomás a túlhalászás elkerülése és bolygónk védelme érdekében. A "fenntarthatóság" gyorsan kulcsszóvá vált. A közelmúlt bizonytalanságai, amelyek olyan kérdésekből adódtak, mint a Brexit és a koronavírus, szintén éreztették hatásukat.

Mindezek ellenére a halak és tenger gyümölcsei iránti globális kereslet folyamatos növekedést mutat. Számos jelentés, például a nagy holland agrárbank, a Rabobank által készített jelentés, a halfogyasztás jelentős növekedését jósolja világszerte. Különösen nagy a kereslet a kiváló minőségű halak és tenger gyümölcsei iránt az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Kínában.

 

Így tartják a targoncák a fejüket a víz fölött

Einar Løfgren, a Cat® Lift Trucks EAME üzletágvezetője szerint a legigényesebb alkalmazások a különböző gyártóüzemekben, raktározási műveletekben és a bejövő kikötőkben találhatók. Itt a halat higiéniai okokból maximális sebességgel kell kezelni. Minél előbbre kerül az ellátási láncban, annál barátságtalanabb a környezet.

Ahogy a legtöbb ágazatban, úgy az LPG- és dízelüzemű targoncák közül mostanra számos targoncát elektromos változatra cseréltek. A villamosítás azonban nem mindig egyszerű lehetőség. A villamosenergia-infrastruktúra sok helyen komoly kihívást jelenthet, mivel egyszerűen nem lehetséges elegendő áramot biztosítani egy nagy flotta feltöltéséhez.

Egy másik különbség a kevésbé igényes targoncákhoz képest, hogy ebben az ágazatban viszonylag alacsony a bérelhető targoncák aránya. Míg a legtöbb piacon az anyagmozgató berendezéseket jellemzően három- vagy ötéves bérleti szerződéssel szerzik be, addig a halászati ágazatban gyakoribb az egyenes vásárlás. Ez elsősorban a targoncák csúcsformában tartásával kapcsolatos kihívások miatt van így.

Mivel a só és a víz halálos kombinációjával kell megküzdeniük, nem meglepő, hogy a beszállítóknak különleges óvintézkedéseket kell tenniük a targoncák felkészítése érdekében . A Cat Lift Trucks a standard modelljeihez módosítási csomagokat kínál, de sok testreszabást a nemzeti vagy regionális kereskedők készítenek.

Az ügyfeleknek átfogóbb karbantartási csomagokat is kínálnak. Például a rendszeres zsírozási munkálatok mellett minden egyes rutin szerviz alkalmával az összes akkumulátort kiveszik, hogy a teljes teherautó alaposan megtisztuljon. Ezt lassan öblítő vízzel kell elvégezni, mivel a nagynyomású tömlők használata káros lehet, ami természetesen növeli az állásidőt. A tisztítás tehát sokkal nagyobb részét képezi a karbantartási munkálatoknak, mint bármely más iparágban történt használat esetén.

A targoncák előkészítését megelőzi a munkához szükséges specifikációk kiválasztására fordított fokozott figyelem. Könnyen kezelhetőek a kezelőszervek kesztyűben is? Ez a legjobb targonca a gyakori ki-be álláshoz? Olajhűtéses tárcsafékekre, tömített csatlakozókra, speciális oszlopláncokra vagy mindezeket tartalmazó csomagra van szükségünk?

 

NAGY ERŐFESZÍTÉS

Bármennyi erőfeszítést is tesznek, a halászati ágazatban a targoncáknak aligha lesz második életük. A körülmények egyszerűen túl könyörtelenek. Azonban az, ahogyan a targoncával bánnak, nagyban befolyásolja azok működési élettartamát.

Eközben a kifelé irányuló áramlásokkal rendelkező gyárak egyre nagyobbak és nagyobbak. Az a fajta központosítás, amit látunk, a targoncaszállítók iránti kereslet változásához vezet, beleértve a nagyobb kapacitásokat is. A halászati logisztika egyre globálisabbá válik, például a lazacokkal teli konténerek Norvégiából Spanyolországba mennek, ahol szardíniát rakodnak be, hogy aztán visszaszállítsák Norvégiába. A halak valóban utazó fajokká váltak, és ellátási láncuk összetettebb, mint valaha.

Mindezen példákat látva, nem meglepő tehát, hogy a halász iparban történő használat a targoncák egyik legmegerőltetőbb és igénybevevőbb felhasználási területe. Mégis, ezeket a nehéz igénybevételeket is kiválóan, megfelelő karbantartással, akár több évig képesek túlélni és a munkájukat megfelelően végezni.

További hírek

Hírlevél