Mit keresnek ma a vásárlók egy targoncában - és miért?

Amint azt bármelyik anyagmozgatási piaci trendjelentésből megtudhatja, a targoncák iránti kereslet továbbra is gyorsan növekszik. Rohamosan változó világunkban az építőipar és a gyártás bővülése nagyrészt ennek tudható be. Az elemzők azonban gyakran az elektronikus kereskedelem növekedésére mutatnak rá, mint elsődleges hajtóerőre.

Az online vásárlás nem csupán nagy mennyiségű áru kezelését igényli, hanem azt is, hogy azokat minden eddiginél gyorsabban lehessen mozgatni. De természetesen minden más üzleti ágazat is gyorsabb és hatékonyabb működést szeretne. A targoncák fejlesztésének növelnie kell a termelékenységet, miközben csökkenti a költségeket, hogy a vállalkozások nyereségesek és versenyképesek maradhassanak.

A gyorsaság, eredményesség és költséghatékonyság mellett az ügyfelek fenntarthatóságot is szeretnének. A jó hír az, hogy mindez a mai átalakított targoncacsomag részeként érkezik. Az alábbi összefoglalónkban példákat mutatunk be a targonca fejlesztésekre, amelyek segítenek időt, helyet és pénzt megtakarítani.

 

Az targoncák időt takarítanak meg

A nagy teljesítmény elengedhetetlen a gyors targonca működéshez. Hagyományosan a dízel targoncákat tekintették a legjobb megoldásnak. Most már az elektromos meghajtásúak is felvehetik a versenyt ugyanezen alkalmazásokban. A legnagyobb biztonság érdekében a legtöbb Cat® elektromos ellensúlyos targonca rendelkezik a PowerBurst funkcióval (opcionálisan vagy alapfelszereltségként), mely extra nyomatékot ad, ha szükséges, a menetsebesség fenntartásához vagy az erőteljes gyorsításhoz.

Fontos, hogy a termelékenység maximalizálása nem csak a teljesítményről és a végsebességről szól. Hanem a sebesség optimalizálásáról is, miközben el kell kerülni az ütközéseket, kiömléseket és borulásokat. Az intelligens kanyarvezérlés a mozgásoptimalizáló rendszerek közé tartozik, amelyek számos Cat® elektromos ellensúlyos, tolóoszlopos targoncán, rakodótargoncán és elektromos raklapszállító targoncán megtalálhatóak. Egy másik előrelépés a 360 fokos kormányzási lehetőség, mely lehetővé teszi, hogy egyetlen sima, megállás nélküli manőverrel forduljon el és indulhasson az ellenkező irányba. Ez időt takarít meg, miközben csökkenti a rakományok kiborulásának kockázatát. A rakománykezelés során a hidraulikus műveletek sebességét és konzisztenciáját szabályozó rendszerek hasonlóképpen segítenek maximalizálni a munkavégzés sebességét.

A targoncák időt is megtakaríthatnak, mivel kevesebb időt töltenek a szerviz- és javítóműhelyben. Az alkatrészek beépített védelmével ellátott robusztus konstrukció jó kiindulópont. A gyors és egyszerű szervizelést lehetővé tevő, könnyen hozzáférhető funkciók is segítenek. További trend, hogy a targoncákat telematikai eszközökkel szerelik fel, így távolról is felügyelhetők. Ez a technológia, valamint az összegyűjtött adatok elemzése optimalizálja a karbantartás időzítését és a flotta kihasználtságát. Meg kell említenünk a lítium-ion (Li-ion) akkumulátorok növekvő népszerűségét is, amelyek minimalizálják az akkumulátorral kapcsolatos állásidőt.

A balesetek az üzemszünetek és a többletköltségek másik forrását jelentik, amelyekre később még visszatérünk. A sebesség optimalizálásának segédeszközeit már említettük. A világítás egy további terület, ahol fejlesztéseket látunk. A LED-es lámpák javítják mind a vezető látását, mind a targonca láthatóságát. A targonca jelenlétének érzékelését ma már általában a padlóra vetített színes fénypontok és/vagy vonalak segítik.

A targoncák tervezésénél egyre inkább felismerik annak fontosságát, hogy az operátor kényelmesen, elégedetten és teljes mértékben uralja a gépet. Egyszerűen szólva, egy boldog kezelő sokkal produktívabban fog dolgozni. Ugyanezek az ergonómiai tervezési megfontolások csökkentik a betegszabadság miatt kieső időt is.

Íme néhány példa arra, hogyan néz ki a felhasználói élmény javítása a Cat® targoncák esetében:

  • Responsive Drive System (RDS) és SmoothFlow terhelésérzékelő hidraulikarendszer a Cat® elektromos ellensúlyos targoncákon 5,5 tonnáig.
  • Olyan választási lehetőségek, mint a tenyérkormányzás, a dupla pedálrendszer és a kettős joystick számos Cat®  elektromos ellensúlyos és tolóoszlopos targoncán.
  • Szokatlanul alacsony (nehéz elektromos targoncákhoz képest) üléspozíció a Cat® 6,0-12,0 tonnás elektromos targoncákon, hogy minimálisra csökkentsék a mászás szükségességét.
  • Piacvezető ergonomikus emPower kormányzófej a Cat® gyalogkíséretű és platformos elektromos raklapszállító targoncákon.
  • Elektronikusan állítható lengéscsillapítás a Cat® felhajtható vezetőállásos raklapemelő targoncákon.
  • Elektromosan állítható padlómagasság a Cat® vezetőállásos raklapemelő és szállító targoncákon.

 

A targoncák helyet takarítanak meg

A raktári működés hatékonysága és jövedelmezősége növelhető a vízszintes (padló) és függőleges tér teljesebb kihasználásával. Más szóval, a raktározási sűrűség maximalizálásával. A tervezők különböző targonca-kategóriákat alakítottak és terveztek át, hogy lehetővé tegyék a keskenyebb folyosók és a magasabb állványok használatát. Szélsőséges esetben ez keskeny folyosós (VNA) berendezéseket eredményez, mint például a Cat® emelhető kezelőállású és fix kezelőállású szűkfolyosós emelő targoncák

Hagyományosabb módon, a folyosók által elfoglalt helyet gyakran csökkentik kompakt raklapszállító és rakodó targoncák alkalmazásával. Ezekben az alkalmazásokban eddig a gyalogos és - a nagyobb termelékenység érdekében - a platformos változatok domináltak. Ezek folyamatos fejlesztése mellett a Cat® Lift Trucks élen jár a vezetőállásos raklapszállító és vezetőállásos rakodótargoncák kifejlesztésében is. Ezek a platformos modellekhez képest szűkebb folyosókban is képesek dolgozni, és magasabb szintekre emelni. Emellett minden műveletet gyorsabbá tesznek. Ugyanez elmondható a vezetőüléses raklapszállító és vezetőüléses rakodótargoncákról is.

A még nagyobb tárolási sűrűség érdekében a Cat® Lift Trucks a legújabb teleszkópvillás rakodó targoncákat kínálja (vezetőállásos és vezetőüléses kivitelben). Ezekkel azonnal akár 30%-kal növelheti raktárkapacitását. Ez azért van így, mert csak feleannyi folyosóra lesz szüksége. Minden egyes folyosóról a teleszkópvillák benyúlnak az Ön állványzatába, hogy két raklap mélységben pakolják és vegyék ki a rakományokat.

Bármilyen targoncát is választ, a választható funkciókkal kapcsolatos specifikációk nagyszerű lehetőséget nyújtanak az Ön munkaterületének és igényeinek illeszkedéséhez.

 

A targoncák pénzt takarítanak meg

Nem minden technológiai és tervezési fejlesztés jelent nyilvánvaló változást a targonca alakjában. Néhányuk mélyen a hajtásrendszerben rejlik. Az elektromos motorok például egyre energiatakarékosabbak. (És a motorok egyre üzemanyag-takarékosabbak.) Az akkumulátorok hatékonysága is nagyot ugrott, különösen a Li-ion technológia megjelenésével. Eközben az elektronikus vezérlés és programozás terén elért fejlődés további energiahatékonyságot tesz lehetővé. Az eredmény az alacsonyabb energiaszámlák.

Mint már említettük, a targoncákat lehet úgy tervezni és építeni, hogy kevesebb szervizelésre és javításra szoruljanak. Az idő pénz - legyen szó akár a targonca leállási idejéről, akár a szervizmérnök munkájának óradíjáról. A cserealkatrészek is pénzbe kerülnek.

Beszéltünk olyan funkciókról is, amelyek csökkentik a balesetekkel kapcsolatos költségek kockázatát - beleértve az állásidőt, a károkat és a kártérítést. Az ergonómiai és kényelmi szempontok figyelembevételével történő tervezés szintén pénzt takarít meg, mivel megelőzi a stressz és a megterhelés miatti betegszabadságokat.

A targoncák tulajdonságainak és képességeinek javulása szinte elkerülhetetlenül hatással van a beszerzési árukra. Ugyanakkor azonban az alacsonyabb teljes üzemeltetési költség (TCO) révén összességében pénzt takaríthat meg.

 

Targonca villamosítása

A legnyilvánvalóbb trend a mai targoncavásárlási szokásokban a villamosításnak köszönhető. Az LPG és a dízel targoncák még mindig fontos szerepet töltenek be, és minden tekintetben - beleértve a fenntarthatóságot is - tovább javítjuk teljesítményüket. A legtöbb targonca azonban ma már elektromos meghajtású.

Az elektromos targoncák nem csak környezetbarátok. A fent említett összes többi szempontot is teljesítik. Nem kell választania a környezeti felelősségvállalás és az üzleti siker között.

Mindannyiunknak kötelessége csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. A hatékony targoncák használata segít csökkenteni a társadalom fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. A balesetveszélyt csökkentő, sérülés- és kopásálló targoncák kiválasztásával elkerülhetjük az anyagpazarlást is. Ez pedig azt jelenti, hogy a cserealkatrészek és targoncák gyártásához kevesebb energiára és szén-dioxid-kibocsátásra van szükség. Ezenkívül a tárolási sűrűség maximalizálására tervezett targoncák korlátozhatják az üres raktárhelyiségek fűtésére fordított energiamennyiséget.

További hírek

Hírlevél